الگوی مثلث یا Triangle یکی از پر کاربرد ترین پترن های بازار مالی است که ممکن است روزانه آن را مشاهده کنید و یا در نمودار های که نوسانات و حجم کمی دارند حداقل هفته ای یکبار بتوانید این الگو را که انواع مختلفی هم دارد مشاهده و ترسیم کنید،این الگو از ترسیم دو خط روند که هر جفت یا یکی از آنها دارای زاویه است تشکیل میشود، درک انواع پترن مثلث و درکی که از بازار به شما میدهند میتواند یک پارامتر و یک تاییدیه بسیار عالی برای ورود یا عدم ورود شما با توجه به دیدگاه، استراتژی و تحلیل شما میباشد، در این مقاله که به آموزش الگوی مثلث و تعریف انواع آن خواهیم پرداخت سعی خواهد با مثال های مختلف راجب انواع مثلث، درک مناسبی از این پترن به شما عزیزان منتقل کنیم و دقت داشته باشید که نباید الگوی مثلث را بعنوان یک استراتژی واحد برای معاملات خود قرار دهید و صرفا بعنوان یکی از چندین پارامتر در استراتژی تان استفاده نمایید تا وین ریت بیشتر و ریسک کمتری متحمل شوید.
بصورت کلی در بازار سه نوع مثلث داریم که توضیحات جامعی راجب هر کدام خواهیم داد.
- مثلث متقارن
- مثلث افزایشی یا صعودی
- مثلث کاهشی یا نزولی
مثلث متقارن چیست
زمانی که بازار فشرده میشود، بنوعی سقف های پایین تر و کف های بالاتر میزند و عملا طول موج نوسان ها مدام در حال کاهش است، معمولا میتوانیم مثلث متقارن را ترسیم کنید.
در تصویر زیر مشاهده میکنید که یک روند صعودی داشته ایم و سپس قیمت وارد یک اصلاح شده است که این اصلاح ادامه دار بوده و سقف های پایین و کف بالاتر ایجاد کرده که با ترسیم خط روند از سقف و کف ها و وصل کردن خطوط به یک دیگر الگوی مثلث متقارن ایجاد شده است.
نکته مهم: نوک مثلث باید کاملا افقی باشد نهایتا با زاویه 5 درجه ای قابل قبول است، چرا که اگر زاویه نوک مثلث شیب زیادی به سمت بالا یا پایین داشته باشد، باید به این الگو شک کنید چرا که ممکن است الگوی وج Wedge شکل گرفته باشد.
این پترن معمولا برای ادامه روند بکار گرفته میشود، اما بصورت کلی برای برگشت روند یا یک اصلاح بسیار عمیق هم کاربرد دارد، بطور مثال در تصویر زیر، قبل از ایجاد مثلث، روند صعودی بوده است و اگر قیمت از ظلع پایینی شکسته میشد احتمال اصلاح عمیق تر یا حتی ایجاد یک روند نزولی دور از ذهن نبود.
مثلث نزولی
در الگوی مثلث نزولی شاهده یک سطح حمایتی ثابت هستیم که اگر در حد 3 الی 5 پیپ هم در برخورد های بعدی اکستند یا جابجا شد هیچ ایرادی ندارد، و در ظلع بعدی سقف های پایین تر از سقف قبلی را مشاهد میکنیم که با ترسیم یک خط روند و امتداد به حمایت استاتیک به پترن مثلث نزولی خواهیم رسید.
این الگو بر خلاف مثلث متقارن در هر دو جهت کاربرد ندارد، و فقط در راستای ادامه روند میتوانیم از آن برای معاملات استفاده کنیم، یعنی اگر روند نزولی باشد و سپس ببینیم در بازار فشردگی و اصلاح کوچکی ایجاد شد که با ترسیم یک حمایت و یک خط روند توانستیم مثلث نزولی را تشخیص بدهیم باید بعد از شکست حمایت به دنبال گرفتن معامله SELL و مشاهده سایر پارامتر ها باشیم.
بصورت دیداری هم اگر کندل ها را بررسی کنید متوجه میشوید هر باری که قیمت به سطح حمایتی برخورد میکند، مقدار رشد کمتری ایجاد میشود و در واقع سقف های کوتاه تری نسبت به قبل شکل میگیرد که خود نشان از نداشتن مومنتوم صعودی در بازار است و همچنین داشتن میل به نزول و ریزش بیشتر میباشد.
مثلث صعودی
اما در پترن مثلث صعودی همه چیز برعکس میشود و این بار باید برای ظلع بالا در نمودار یک مقاومت استاتیک یا بدون زاویه داشته باشیم، و برای ظلع پایین کف هایی بالاتر از کف قبلی مشاهده کنیم تا براحتی با ترسیم خط روند و امتداد آن به مقاومت بتوانیم الگویی شبیه به تصویر زیر ترسیم کنیم.
این پترن هم فقط در ادامه روند ها کاربرد دارد و به هیچ عنوان از آن برای پارامتر برگشت روند استفاده ای نکنید.
با دیدن کف های بالاتر متوجه این موضوع میشویم که بایر ها یا خریدران بازار همچنان بعد از یک اصلاح قیمتی، توان و مومنتوم کافی را برای رشد بیشتر قیمت دارند و بهتر است همراه با روند قیمت و جربان بازار معامله انجام دهید، چرا که بهترین استراتژی ها همیشه بر پایه و اساس روند و جریان نقدینگی در بازار ساخته شده اند.
چگونه برای معامله تاییدیه بگیرید
احتمالا این سوال برای شما پیش آید که وقتی سطح در الگوی مثلث شکسته میشود با دیدن چه پارامتری میتوانیم وارد معامله شویم؟
نکته اول این است که از قبل نمودار را تحلیل و بررسی کرده باشید از نظر روند و ساختار و سایر موارد و اکثر پارامتر های شما اتفاق نظر روی ادامه صعود یا نزول داشته باشد که حال بستگی به نوع مثلث تشکیل شده دارد.
نکته دوم این است که اگر فردی هستید که معاملات کم ریسک انجام میدهد، بهتر است اجازه دهید بعد از شکستن محدوده، قیمت به سطح پولبک بزند، این پولبک باید در همان تایمی باشد که قصد معامله در همان تایم را دارید، اما در حالت دوم اگر پر ریسک کار میکنید بعد از شکستن محدوده باید ببینید کندل شکست چه ویژگی هایی دارد.
حال کندل شکست چه ویژگی هایی داشته باشد؟
اگر بخواهیم بصورت مختصر توضیح دهیم باید بگوییم که کندل شکست به هیچ عنوان نباید دوجی باشد، نباید حجم کمی نسبت به سایر کندل های قبلی خود داشته باشد که میتوانید با کمک از اندیکاتور Volume متوجه این مورد شوید، کندل شکست حتما باید یک کندل قوی با بدنه فول بادی باشد.
تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی مثلث
برای قرار دادن حد سود در این پترن کافی است به اندازه ارتفاع نوسان مثلث، حد سود خود را قرار دهید
طبق تصویر بالا که با خط چین مشخص شده است به اندازه ارتفاع مثلث حد سود را برای معامله مشخص کرده ایم، اما برای قرار دادن حد سود دقیقتر و منطقی تر باید در آن موقعیت، یا حوالی آن، یک محدوده استاتیک ماژور که حداقل در تایم یک ساعته قابل رویت باشد را بعنوان حد سود قرار دهید.
برای مشخص کردن حدضرر نیز کافی است آخرین اردر بلاک یا آخرین گره معاملاتی را مشخص نمایید و چند پیپ زیر یا بالای آن محدوده قرار دهید که در معاملات خرید باید چند پیپ زیر محدوده و برای معاملات فروش، چند پیپ بالای محدوده مشخص شده حد ضرر را تعیین کنید.